Charakterizace a selekce C. sativa po potravinářské i nepotravinářské využití pomocí biotechnologických postupů a vysokokapacitních metod
Na základě instrumentálních analýz a polních pokusů budou vybrány nejvhodnější genotypy pro produkci výnosových parametrů semenné složky. Bude vyhodnocena nejvhodnější agrotechnika pro vybraný účel (biomasa // kvalitní semeno// zelená hmota s obsahem biologicky aktivních látek). Budou vyvinuty pokročilé systémy zpracování produktu.
Konopí seté je tradiční plodina s mnohostranným použitím, jež poklesla v minulém století na významu, avšak poptávka po produktech z konopí v poslední době opět narůstá, což dokumentují plochy v EU i zámoří. Kromě významu jako energetická plodina, stavební materiál a další se využívá ve farmaceutickém průmyslu a v potravinářství.
Doba řešení: 1. 7. 2014 – 31. 12. 2017
Příjemce: Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
Další účastníci:
CANNABIS Pharma-derm, s.r.o.
Agritec Plant Research s.r.o.
HEMP PRODUCTION CZ, s.r.o.
PARKSERVIS Mareš s.r.o.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie